PAUL HANDYSIDE – LOVELESS TOWN

Artiest info
Website
facebook

Label: Malady Music

In september 2007 maakten we hier bij ‘Rootstime’ voor het eerst kennis met de Britse singer-songwriter en gitarist Paul Handyside uit Newcastle naar aanleiding van de release van “Future’s Dream”, zijn debuutalbum als soloartiest. In de zomer van 2013 volgde een tweede album onder de titel “Wayward Son” en in april 2016 verscheen zijn derde album “Tide, Timber & Grain” op de markt. Vooraleer aan die solocarrière te beginnen was Paul Handyside echter al vele jaren actief in de muziekwereld, eerst als zanger bij de indie folkformatie ‘Hurrah!’, gevolgd door een periode als groepslid in de band van folktroubadour Martin Stephenson en zijn participatie aan twee platen van de door hemzelf in 2001 opgerichte alt.countrygroep “Bronze”.

Vijf jaar na het verschijnen van zijn derde soloplaat komt er omstreeks deze tijd een nieuw vierde album van Paul Handyside op de platenmarkt. “Loveless Town” is de titel van het allbum en ook van de openingstrack, de eerste van elf nummers die allemaal door hem van tekst en muziek werden voorzien. Op het album zingt hij en speelt hij op akoestische en elektrische gitaren, piano, Fender Rhodes, orgel, harmonium en mondharmonica. De andere instrumenten werden ingespeeld door albumproducer Rob Tickell (dobro, lap steel, Weissenborn-slidegitaar, basgitaar en elektrische gitaar) en David Porthouse (contrabas, melodeon, banjo en percussie).

De door Paul Handyside gehanteerde zang- en rootsy folkmuziekstijl werd in het verleden in de vakpers vergeleken met artiesten als Billy Bragg, Elvis Costello en Jeff Buckley. Het nieuwe album werd opgenomen in de ‘Unsound’-studio in Newcastle upon Tyne. Het vakmanschap van Handyside wordt hier geïllustreerd door erg mooie liedjes die even schitterend worden ingezongen door deze klassemuzikant.

Titeltrack “Loveless Town”, “New Frontier”, “Deepest Love” en de dromerige albumafsluiter “Someone Like You” zijn emotievol gezongen countryballads die ons af en toe doen denken aan songs van Richard Hawley, een sentiment dat we later ook nog wel een paar keer hebben bij andere liedjes zoals “Light Of My Life”, het op de tweede video in een live-uitvoering te beluisteren “Lonesome Touch” en alt.rocker “Lord, Show Yourself”.

Anderzijds vertonen nummers als protestsong “Not In My Name” (zie 1e video), “Only You” en het geweldige “Don’t Let Your Heart Be A Hotel” enkele elementen ontleend aan de gospelsound. In de beklijvende folksong “Hartley Pit Catastrophe” vertelt Paul Handyside over het waargebeurde verhaal van een vreselijk drama dat op 16 januari 1862 gebeurde in een kolenmijn in Northumberland in het noordoosten van Engeland waarbij in totaal 204 mijnwerkers en kinderen de dood hebben gevonden.

Het blijft ontzettend jammer dat een artiest als Paul Handyside hoogst waarschijnlijk nooit de weg naar de absolute top zal kunnen vinden omdat zijn nochtans schitterende muziek tegenwoordig niet meer op de radio of televisie kan geraken. Sommige artiesten blijven levenslang net onder de radar als het op hitparadesucces aankomt, hoewel ze vaak veel meer dan anderen de glorie en het succes verdienen. Maar neemt u van ons dan maar aan dat u de aanschaf van zijn met veel liefde voor kwaliteitsmuziek opgenomen vierde album “Loveless Town” niet zult berouwen.

(valsam)